home > architetture

Architetture

CASANOVA + HERNANDEZ. The Gyeonggi-Do Jeongok Prehistory Museum



Nel gennaio 2006 il Gyeonggi Provincial Government della Corea ha bandito un concorso internazionale di progettazione del Museo Preistorico GyeongGi-Do Jeongok. 2.300.000 USD sono previsti per la realizzazione del complesso dotato di spazi espositivi (1.350 mq), magazzini (500 mq), uffici (500 mq), spazi per la didattica (300 mq), spazi ricreativi (250 mq), impianti elettrici e meccanici (400 mq), funzioni speciali (200 mq) e viabilità interna (1.200 mq). I risultati del concorso sono stati resi noti nell'aprile scorso. ARCH'IT presenta il progetto elaborato dallo studio olandese di Casanova + Hernandez Architects e quello dello studio americano Qua'Virarch diretto da Paul Preissner, classificatosi secondo. Il primo gioca in maniera spettacolare con la topografia del sito. Il terreno viene affettato crudamente, inserendovi un corpo dalla geometria rigorosamente ortogonale dal cui interno il visitatore può apprezzare una vasta parete lunga 90 metri e alta 10 che espone lo scuro basalto che caratterizza il terreno locale. Il secondo è invece concepito in continuità con il landscape del sito. Una sorta di "volume fibroso" che definisce in maniera tutt'altro che mimetica la transizione dalle morbide curve della natura alla forte artificialità della costruzione. [Paola Giaconia]



A new museum has to be created within an archeological site in the middle of a hill overlooking the city of Jeongok. The site presents a strong topography with a big difference of level between the main road of access to the site and the excavation pits up in the hill. A basalt cliff is also present in the core of the hill and it is asked to incorporate it within the museum route as another part of the exhibition area.

[16aug2006]
  The design concept is based on the potential of the new building working as a new gate for the entire prehistoric site solving the difference of the height levels within the site and on the potential of the basalt precipice that becomes the major element to display.


Strategy.


View from the park.


View from the access square.

The design strategy follows the following steps:
1. The existing topography is cut off in order to show the basalt precipice towards the entrance plaza. By following this strategy, a basalt wall of 91 meters long and 10 meters high is showed as an outdoor exhibition and becomes the new facade of the prehistorical site.
2. The museum building is placed on the precipice working as a canopy-building that protects the basalt wall, marks the entrance to the museum and protects an open space in front of the entrance.


Aerial view.

From the upper level of the hill, the museum is not visible because it is integrated in the landscape as a big platform which presents several holes that work as artificial excavation pits, reminding the existing ones in the surroundings. These holes are open air patios on the museum level that display some of the objects of the collection and that filter the natural light into the exhibition areas. From this level a ramp introduces the visitor in the museum area. By using this layout, the roof of the museum becomes an artificial excavation pit or mock-up of excavation pit.


Basalt precipice. Main hall.

The main entrance of the museum is located in the basalt room, an empty space of 14x14 m and 10 m high that receives natural light from above and that allows the visitor to fully enjoy the feeling of being inside the rock itself. The exhibition areas are located on the upper level of the museum.

 
The spatial organization of the museum building is structured by the position and the size of the patios that are spread over its surface. This creates an exhibition area that is a sequence of interlinked rooms that allow great flexibility of use of the rooms, variety of combinations of independent changeable exhibitions as well as a great variety of exhibition routes through the rooms.

The spatial organization of the museum allows a great variety of room dimensions.
Rooms of 8,10 and 12 meters wide can become from 5 to 30 meters long.
The display systems of the collection are very different and allow also a high degree of flexibility (patio-display / floor display / wall display / column display / window-wall / video-wall).

Some skylights provide natural light to the main circulation areas, thus creating together with the patios a homogeneous system of perforations in the roof of the building.

Casanova + Hernandez Architects

Patio.


Exhibition room.

CASANOVA + HERNANDEZ. The Gyeonggi-Do Jeongok Prehistory Museum

location:
Jeongok, Gyeonggi Province, South Korea

client:
Gyeonggi Provincial Goverment

main architects:
Helena Casanova, Jesus Hernandez

collaborators:
Alejandro Aguirre De Carcer, Jin Hyeon, Martin Broder, Frank Verzijden, Grace Lam

adviser engineering:
Rob Nijsse, ABT Consult

adviser installations:
Nicolaa Kunnen, ABT Consult

surface:
5.000 m2

date:
2006
In 2001 Casanova + Hernandez Architects was established in Rotterdam in order to experiment and build the new urban habitat of the XXI century. The office activities are focused on three linked fields that make possible a sustainable urban development: urban planning, landscape architecture and architecture. Among the several prizes that the office has won in international competitions, some remarkable prizes are: the first prizes in Europan 6 in Groningen and in Europan 7 in The Hague, The Netherlands, and the second prizes for the Glass Art Museum in Taipei, Taiwan, and for the new Cityhall in Madrid, Spain. Since 2001 both partners have given lectures and exhibited their works in several countries such as The Netherlands, Germany, Austria, Spain, Italy, France, Denmark, Poland, Latvia, Serbia & Montenegro, Croatia, Taiwan and Japan. Both partners are guest teachers at several Universities in The Netherlands.

> CASANOVA + HERNANDEZ ARCHITECTS
> JEONGOK MUSEUM COMPETITION

architetture

Per candidare progetti
alla pubblicazione nella sezione
architetture vi invitiamo a contattare
la redazione di ARCH'IT


laboratorio
informa
scaffale
servizi
in rete


archit.gif (990 byte)

iscriviti gratuitamente al bollettino ARCH'IT news







Copyright DADA architetti associati
Contents provided by iMage